Index očekávání firem

Masa se konzumuje čím dál méně, je to trend

V rámci pravidelného šetření ČSOB – Index očekávání firem jsme zvolili jako indikativní obor masný průmysl. Čísla z dlouhodobého hlediska neustále klesají, ale krátkodobě spíše stagnují, což je v daném oboru spíše dobrá zpráva. Nakupovat a konzumovat méně masa je ovšem celosvětový trend. Spotřeba masa klesá celosvětově a Česká republika není výjimka. K výrazným změnám dochází především v druhové skladbě spotřebovaného masa. V posledních údajích o spotřebě masa v České republice není patrný žádný významný propad, který by mohl souviset s celosvětovou ekonomickou krizí. Zdá se tedy, že pokles spotřeby masa je spíše důsledkem změn v životním stylu, což naznačují nejen data, ale i výpovědi zainteresovaných odborníků či zástupců podnikatelů z oboru masného průmyslu. Pokud se podíváme na celkovou výrobu masa v České republice, je zřejmé, že na prvním místě je v posledních dvou letech maso kuřecí, v závěsu pak maso vepřové a s poměrně velkým odstupem maso hovězí. Tato čísla však neodrážejí preference českých spotřebitelů, část produkce se totiž vyváží. Co se týká spotřeby masa v České republice, ta plynule klesá posledních 25 let. Ve zmíněném období došlo k postupnému snižování spotřeby masa z 97 kg na jednoho obyvatele v roce 1990 na 73,5 kg v roce 2014. Hlavní změny se však udály ve struktuře spotřeby. Historicky bylo nejkonzumovanějším druhem masa zhruba až do začátku šedesátých let minulého století hovězí. Následně byla produkce hovězího masa předstižena produkcí masa vepřového. V polovině devadesátých let pak předstihla produkci hovězího masa i produkce masa drůbežího.
img
img
Do té doby dlouhodobě stagnující spotřeba drůbežího masa (cca 13 kg na osobu v roce 1990) překročila v roce 1999 hranici 20 kg a v roce 2003 dosáhla hodnoty zhruba 24 kg na průměrného obyvatele ČR, na které se udržuje až do současnosti. V neprospěch hovězího masa hovoří mimo jiné i vyšší cena. „Když je hovězí maso kvalitní, je samozřejmě velmi drahé čili tam samozřejmě potom ta cena je někde jinde a nemůže si ho dovolit každý zákazník,“ vysvětluje Kateřina Vlachová z firmy Beskydské uzeniny. Zástupci oboru se obecně shodují, že spotřeba masa v České republice v nejbližších letech neporoste, bude buď stagnovat, nebo dokonce ještě mírně klesat. Josef Kameník, šéfredaktor časopisu Maso, při odhadu budoucího vývoje oboru rozlišuje mezi masnými výrobky a masem jako takovým: „Do budoucna asi trochu bude klesat spotřeba masných výrobků, tady hraje roli osvěta výživových specialistů, v tomto případě asi bude trendem skutečně ještě nějaké malé snižování. Co se týče výsekového masa, tam neočekávám nějaký další propad, myslím si, že se spotřeba udrží na stávající úrovni.“ Že spotřeba masa zůstane na stejné úrovni, věří i Miloslav Ptáčník, majitel firmy Maso – uzeniny Vamil: „V poslední době nedochází k výrazným změnám ve spotřebě masa, oblíbené je kuřecí i vepřové, hovězího masa se prodává nejméně, a tak to nejspíš zůstane i v následujících letech.“ Fakt, že za poklesem spotřeby masa je spíš trend související s životním stylem, potvrzuje i Pavel Holeček, řezník společnosti Globus. „Pokles spotřeby masa nemá úplně příčinnou souvislost s cenou. Dostupnost masa spíše roste, lidé si v dnešní době mohou dovolit koupit daleko více masa, ale přesto ho nekupují. Dříve maso konzumovali pětkrát šestkrát týdně, a k tomu si ještě dali třikrát čtyřikrát týdně nějaký masný výrobek. Dnes konzumují maso a uzeniny v mnohem menší míře a v jídelníčku je nahrazují například sýry, jejichž sortiment se ve srovnání s dobou minulou značně rozšířil.“

3 komentáře

  • Hubert 16.5.2016

    Hezký článek, ale chybí tu náhražky masa. Domnívám se, že masných výrobku se konzumuje stále stejně, jen se nepočítá to čím se to nastavuje. Pak na vstupu tzv spotřeba čistého masa klesá, ale na výstupu zas ta změna nemusí být výsoká.

    Není statistika, jako statistika.

  • mil 16.5.2016

    Nejste na serveru o vyzive … pro tady tyto specialisty neni ryba maso 😉

  • Ladislav 16.5.2016

    A kde je spotřeba masa z ryb ???

Přidejte komentář

(*) povinné pole

Odeslat známému

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš email (vyžadováno)

Odeslat na email (vyžadováno)

captcha

×